
Informed Consent bij een Heupprothese
Wanneer je een heupprothese overweegt, is het belangrijk dat je volledig geïnformeerd bent over de procedure, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Dit proces noemen we informed consent, oftewel “geïnformeerde toestemming”. Hieronder lees je wat informed consent inhoudt bij een heupprothese.

Wat zijn de risico’s en complicaties?
Net als bij elke operatie zijn er risico’s verbonden aan het plaatsen van een heupprothese. Drs. Lucas Kleijn zal je informeren over mogelijke complicaties, zoals:
- Infecties. Door toepassing van hygiëne maatregelen zoals antibiotica en luchtbehandeling is de kans op wondinfecties laag, maar niet nihil. Ernstige infecties komen voor in circa 2 % van alle gevallen.
- Bloedingen. Bij de ingreep is er altijd sprake van een meer mindere mate van bloeduitstorting. Zo kan er nog wondvocht lekken of is er pijn van een bloeduitstorting.
- Botbreuken. Een breuk van het bekkenbot of het bovenbeensbot kan consequenties hebben voor de nabehandeling. Mogelijk kan er bij een beschadiging niet direct worden belast. Gelukkig is dit uiterst zeldzaam.
- Trombose (bloedstolsels) Middels bloedverdunners in de eerste weken na de operatie wordt het risico op trombose klein gehouden. Maar de kans is ook onder bloedverdunning niet nul. Bij forse zwelling van het been of bij plotse kortademigheid meldt je dit. Het ondernemen van een langere vlucht direct na de operatie verhoogt de kans op trombose
- Overleving van de prothese. Door toepassen van keramische materialen hoort een snelle slijtage van de prothese tot het verleden. De veel gehoorde overleving van 15 jaar is niet meer actueel. Recentste onderzoek toont een levenslange overleving van de prothese van 95% voor mensen van 70 en ouder.
- Zenuwschade; bij toepassen van de voorste benadering in ervaren handen is er een uiterst kleine kans op ernstige schade van de femoraal zenuw in de lies. De kans daarop ligt ver onder de 1 %. Wat wel frequenter voorkomt is het kneuzen van een huidtakje in de buurt van het litteken. Hierbij kan er een doffe plek ontstaan in het gebied onder het litteken. Deze plek kan enkele maanden aanhouden voor het gebied kleiner wordt. Een blijvende dofheid kan ook blijvend zijn, maar wordt zelden als hinderlijk ervaren.
- Het risico dat de prothese uit de kom schiet (luxatie) is zeer klein bij de operatie via voorste benadering. Ook hierbij wordt de 1% niet gehaald.
- Beenlengte verschil; omdat bij de voorste benadering de patiënt op de rug ligt kan tijdens de ingreep de beenlengte vrij nauwkeurig worden bepaald. Een ongewenst beenlengte verschil komt hierbij bijna niet meer voor.
Daarnaast zijn er de algemene risico’s van een operatie, zoals complicaties door de anesthesie.
Wat kun je verwachten tijdens het herstel?
Een belangrijk onderdeel van informed consent is dat je weet wat je kunt verwachten na de operatie. Drs. Lucas Kleijn zal uitleggen hoe lang het herstel doorgaans duurt, welke verbetering je kunt verwachten in je mobiliteit en pijnvermindering, en welke beperkingen er eventueel blijven bestaan. Ook het belang van revalidatie en fysiotherapie na de operatie wordt besproken, evenals het gebruik van hulpmiddelen tijdens het herstel.
Zijn er alternatieve behandelingen?
Een heupprothese is niet altijd de enige optie. Drs. Lucas Kleijn zal je informeren over alternatieve behandelingen, zoals fysiotherapie, medicatie, gewichtsverlies, of injecties met corticosteroïden, afhankelijk van je situatie.
Je vragen en toestemming
Informed consent betekent dat je voldoende tijd krijgt om vragen te stellen en alle informatie volledig te begrijpen. Het is belangrijk dat je je niet onder druk gezet voelt om de ingreep te ondergaan. Zodra je alle informatie heeft ontvangen en begrijpt, geef je mondeling of schriftelijk toestemming voor de operatie.
Door deze stappen zorgvuldig te doorlopen, zorgen wij ervoor dat je de juiste beslissing kunt nemen over je heupoperatie. Aarzel niet om vragen te stellen als je meer wilt weten over de procedure of de mogelijke gevolgen.